
انواع سبک های دکوراسیون داخلی
دکوراسیون داخلی سبکها و مدلهای بسیار زیادی دارد، این سبکها در برخی مکانها به صورت متمایز و در برخی دیگر به صورت تلفیقی مورد استفاده قرار میگیرند. به هرحال هر کدام از سبکهای دکوراسیون داخلی ویژگیها، بافت، رنگ، لعاب و نوع چیدمان منحصربهفرد خود را دارند که برای ایدهپردازی و طراحی منحصر به فرد متناسب با محیط، شناخت انواع آنها به شما کمک میکند تا انتخاب بهتر و شایستهتری داشته باشید و فضای چشمنوازی را به وجود بیاورید.
در این متن تعدادی از سبکهای دکوراسیون داخلی با خصوصیات و ویژگیهای منحصر به فردشان معرفی میشوند تا بتوانید به راحتی بهترین انتخاب را برای دکوراسیون منزلتان داشته باشید.
1. سبک دکوراسیون داخلی مدرن
واژه مدرن یک کلمه بسیار گسترده است که به هر زمانی میتواند نسبت داده شود اما در واقع این سبک از دکوراسیون داخلی از قرن بیستویکم به بعد با پیشرفت علم و تکنولوژی و استفاده از دستاوردهای حاصل ازین تغییرات رواج یافته است.
در سبک دکوراسیون داخلی مدرن، نگاه جدیدی به ساختمان و منازل و اجسام شدهاست به گونهای که میتوان گفت در این سبک، نگاهی بی جان به اجسام ندارند و این موجب شده که یک رابطه ظریفی میان انسان و محیط اطراف برقرار شود تا جایی که آدمیزاد طبیعت آمیخته به هنر را به خلوت خود بیاورد.
در سبک دکوراسیون داخلی مدرن، در کنار اینکه بر روی سادگی طرحها و کاربردی بودن آنها تمرکز میشود، از رنگهایی که اعتبار و کارایی دارند استفاده شده و با اشکال هندسی منظم و زاویهدار مثل خطوط صاف، رنگهای ساده و موادی مثل شیشه و استیل استفاده میشود. به گونهای که بتوانند آن حس سادگی را به مخاطب القا کند.
صاف، صیقلی، شفاف، براق، استفاده از اشکال هندسی منظم مثل دایره یا زاویهدار مثل مربع، مستطیل و چندضلعیها از خصیصههای بارز این نوع چیدمان است و همچنین استفاده از مجسمه یا نقاشیهای انتزاعی، در این نوع دکوراسیونهای داخلی جایگاه ویژهای دارند.
در این سبک از لوازم و وسایل از جنس فولاد، فلز و شیشه بسیار زیاد استفاده میشود و اجسام معمولا براق هستند.
2. سبک دکوراسیون داخلی مدرن میانه قرن
سبک دکوراسیون داخلی مدرن میانه قرن یا نیمه قرن که از Mid-Century modern گرفته شدهاست، پس از جنگ جهانی دوم رواج یافت.
در این سبک که به سبک دکوراسیون داخلی مدرن بسیار شبیه است به جنبههای مختلف انسان توجه بیشتری شده و بر روابط انسان با طبیعت تأکید و تمرکز دارد به گونهای که تمایل دارد این فاصله بین محل زندگی انسان و طبیعت تا حد امکان از بین برود، به همین منظور طراحیها بسیار باز بوده و از دیوارها و جداکنندههای کمتری استفاده شده و از رنگهایی که بیشتر حس طبیعت را به انسان تزریق میکنند به کار برده میشوند، مثل رنگهای سبز، زرد، نارنجی، قهوهای ...
در این نوع دکوراسیون داخلی، علاوه بر اینکه به اِلمانهای که در سبک مدرن اهمیت داشتند توجه میشود ، همانند سبک مینیمال به اصل ساده بودن نیز توجه زیادی دارد.
3. سبک دکوراسیون داخلی معاصر
سبک دکوراسیون داخلی معاصر انعطاف زیادی داشته و از قاعده و قانونی تبعیت نمیکند و در واقع به مجموعه سبکهای دکوراسیون داخلی در هر برهه از تاریخ که مورد استفاده قرار بگیرند، متناسب با مد سلیقه آن زمان، سبک معاصر یا امروزی خوانده میشوند.
اما در نگاه کلی سبک دکوراسیون داخلی معاصر بسیار شبیه به سبک مدرن و میانه قرن ولی با نظم و ترتیب کمتر، رنگها و خطوط ملایمتر است.
فضاهای دارای این نوع دکوراسیون داخلی سعی میکنند که با ساختار طبیعی و بسیار گرم چیده بشوند که محیطی آرامشبخش را در ذهن ساکنین تداعی کنند و حتیالمقدور با محیطهای رسمی فاصله زیادی دارند.
واژگان مدرن و معاصر عموما در کلام به جای یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند اما در سبک های دکوراسیون داخلی بین این دو سبک تفاوتهای زیادی وجود دارد. سبک مدرن بیشتر حالت رسمی دارد اما در سبک معاصر سعی میشود که تا جایی که میشود همه چیز راحت و خودمانی باشد. همچنین ما در سبک معاصر شاهد خطوط منحنی هستیم که در سبک مدرن دیده نمیشود.
4. سبک دکوراسیون داخلی مینیمال
واژه مینیمالیسم به خودی خود یک واژه انگلیسی به معنی سادگی و حذف تمام عناصر اضافی از محیط است و برگرفته از یک مکتب هنری بوده که اساس خود را بر روی سادگی گذاشته و بر کارایی اِلمانها تکیه میزند ولی به طور کلی این سبک به سادهگرایی معروف است.
سبک مینیمال که امروز طرفداران زیادی رو به خود جذب کرده، نه تنها در دکوراسیونهای داخلی بلکه در موارد دیگری همچون (هنرهای تجسمی، موسیقی و ..) مشاهده میشود.
سبک مینیمال در واقع در دکوراسیونهای داخلی مورد استفاده قرار میگیرد که میخواهند از کمترین فضا و با حداقل امکانات و وسایل بیشترین بهره را ببرند در حالی که زیبایی و جذابیت آن نیز حفظ بشود.
تقریبا میتوان گفت که در این سبک از خطوط و نقش و نگارو زاویه استفاده چندانی نمیشود. رنگ غالب سفید است که با یک یا دو رنگ دیگر به صورت ترکیبی استفاده میشود تا جذابیت محیط را حفظ کرده و علاوه بر آن با گذر زمان خسته کننده نیز نشود. همچنین استفاده از نورهای طبیعی یا ملایم مصنوعی (لامپ و چراغ ) استفاده میشود.
و شعار معروف این سبک، "کمتر، غنی تر" یا "بدون جزئیات و بی آلایش" است.
سبک مینیمال یکی از سبکهای پرطرفدار در بین انواع سبکهای دکوراسیون داخلی است. این نوع سبک تقریبا همانند سبک مدرن و از آن سادهتر است. در سبک مینیمالیست معمولا پالتهای رنگی خنثی استفاده میشود.
5. سبک دکوراسیون داخلی کلاسیک
سبک کلاسیک در طراحی دکوراسیون داخلی منازل یا فضاهایی مورد استفاده قرار میگیرد که میخواهند آنتیک بودن را به نمایش بگذارند و بیشتر نمایشگر زندگی سلطنتی و شاهانه بوده و غرق در افراط است.
این سبک دکوراسیون داخلی یک سبک بسیار با شکوه و جلال است که جزئیات و ریزهکاریهای بسیار زیادی در آن به کاربرده شده و عموما در آن وسایل و اجسام لوکس و پر زرقوبرق و خیرهکننده با حکاکی و منبتکاری شامل کندهکاریهای فراوان در کنار پارچههای گلدار مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین در این گونه فضاها لوستر و آباژورهای لوکس و گران قیمت همراه با نور زیاد به کار برده میشود تا در نگاه اول فضای شاهانه را به مخاطب القا کند.
با توجه به توضیحاتی که درباره این سبک از دکوراسیونهای داخلی ارائه کردیم، میبینید که زندگی کردن در این نوع خانهها بسیار سخت بوده و مختص افراد منحصرفردی است زیرا با دیسپلین و نظم خاصی زندگی میکنند که خیلی محبوب زندگیهای امروزه نمی باشد. البته در خانههای زیادی میبینید که از این سبک استفاده کرده و دکوراسیون منازل خود را با آن همسو میکنند ولی در بیشتر مواقع آنها نیز از این نوع چیدمان صرفا در سالنهای پذیرایی استفاده کرده و برای قسمتهای دیگر مانند سالنهای نشیمن که بیشتر زمان انسان در این فضاها صرف میشود و یا اتاق خوابها از سبکهای دیگر استفاده میشود.
6. سبک دکوراسیون داخلی سنتی
سبک سنتی بسیار نزدیک به سبک کلاسیک است که با حفظ زرقوبرق و افراط گرایی ولی از نگارههای مدرن در آن استفاده می شود. در واقع این سبک را از طرحهای خاصی (شبیه اسطوره های افسانهای) که دارد میتوانیم از سایر سبکها تشخیص دهیم.
دکوراسیون داخلیهایی که به سبک سنتی چیده میشوند، به طور معمول دارای صندلیهایی هستند که در پشتشان باله دارد و مبلمانی که به طور اختصاصی طراحی شدهاند، میزهایی که دارای پایههای برشخورده بوده و یا سایر مبلمانی که به قرن 18 میلادی بر میگردند استفاده میشود.
همچنین اِلمانها نیز در این نوع دکوراسیون داخلیها ترکیبی از سبک کلاسیک و مدرن می باشند. مثلا مبلمان و وسایل عموما چوبی و براق حاوی تراشهها و طرحهای بسیار ظریف روی دسته و پایههای آن همراه با پارچههای ساده و روشن میباشد.
این سبک از دکوراسیون داخلی بیشتر در کشورهای چین و ژاپن طرفدار داشته و در این کشورها با حفظ اسول اساسی این سبک، از طرحهای بسیار ریز و مینیاتوری در عین حال ساده استفاده میشود که نمایانگر زندگی ساده و به دور از تجملات این مردمان میباشد.
رنگهای مورد استفاده در این سبک بیشتر از رنگهای خنثی بوده ولی در مواردی هم دیده شده که از رنگهای گرم و تند استفاده بشود. مثلا فرشها و گلیمهای بافته شده به دست ایرانیان به رنگهای قرمز که اصطلاحا به آنها لاکی نیز می گویند در این سبک از دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار میگیرد.
پشتی یا تخت با بالشتکهای طرح سنتی نیز در این دکوراسیون مهم هستند. در دکوراسیونهای سنتی امروزی از مبلمانی استفاده میشود که نقش سنتی لُنگ یا گلیم بر روی آنها باشد.
7. سبک دکوراسیون داخلی صنعتی
سبک صنعتی در دکوراسیون داخلی همانطور که از نامش پیداست، در امتداد انقلاب صنعتی و پیدایش فناوریهای جدید صورت گرفت.
معمولا در فضاهای چیده شده با این نوع سبک، از تمام اِلمانهایی که بتواند آن فضای صنعتی را برای شما تداعی کند استفاده میشود، به طور مثال استفاده از تیرچههای به کار رفته در سقف و ستونهای فلزی و چوبی، آجر و بتن در قسمتی از طراحی فضا، لولهها و مجراهای بکار گرفته در طراحی، ستونها و یا قسمتهایی از ساختمان که در طراحی بیرون زده باشد، استفاده از مواد کهنه و بازیافتی که مانند انبار باشد تا حس صنعتی بودن را به مخاطب القا کند.
وجود اتاق زیر شیروانی، سقفهای بلند، الوارهای قدیمی، لوازم روشنایی فلزی متصل شده به اثاثیه کاربردی و رنگ های گرم و خنثی مانند رنگ گِل ، خاکستری ، قهوه ای و ... در تمامی آیتمهای این دکوراسیونهای داخلی یک حس نیمهکار و ناتمام بودن را به شما القا میکند.
مبلمان چرم در آن دوره از تاریخ اروپا طرفداران بیشماری در بین اشراف و کارخانهداران داشت و به همین دلیل به یکی از عناصر جداییناپذیر دکوراسیون صنعتی تبدیل شدهاست.
استفاده از جعبههای پرینتدار به عنوان عناصر دکوراسیون، بیش از همه حس نوستالژیک باز شدن کارخانههای متعدد در اروپا را بازسازی میکند.
8. سبک دکوراسیون داخلی مراکشی
سبک دکوراسیون مراکشی از نوع چیدمان منازل در کشور مراکش گرفته شده است و بیشتر مشابه دکوراسیونهای عربی می باشد. البته بیشتر میتوان ادعا کرد که این سبک تلفیقی از سبکهای عربی، آفریقایی و مدیترانهای است.
در این گونه منازل، سقفهای بلند و قوسدار که در طاقههای آن نقاشی و تزئیناتی دیده میشود را به وفور میتوان یافت. یکی از خصیصههای بارز این نوع دکوراسیونها، دیوارهای دکور شده با کاشیهای براق و همچنین تزئینات پر زرقوبرق مانند یک سری فانوسهای خاص، فرشها و تابلو فرشهای خاص، ظروف رنگی، اجسام و یا آثار هنری فلزی، کفپوشهای سفالین قرمز، استفاده از با شیشههای مشبک رنگی در چیدمان منازل است.
رنگهای پرکاربرد در این نوع دکوراسیون، طلایی و طیف قرمز و نارنجی، فیروزهای و کبود، سبز هستند.
9. سبک دکوراسیون روستیک
واژه روستیک (rustic) به معنای “رنگ و رو رفته” است که از واژهی روستایی گرفته شدهاست و کاملا یادآور فضاهایی است که به طبیعت بسیار نزدیکتر بوده و از فضای شهرنشینی فاصله گرفتهاست. به همین دلیل، ممکن است این سبک در کشورهای مختلف با یکدیگر کاملا متفاوت باشند. در این گونه دکوراسیون ها از آجر، سفال و مواد طبیعی حتی در بعضی نقاط طراحی از گِل استفاده میشود. تا آن حس روستایی، گرم و دلنشین بودن را به افراد انتقال بدهد.
بیشترین کاربرد این سبک در روستاها و کوهستانها و یا منازل ویلایی شکل است.
این سبک ساختار خام و نپخته ای دارد و حس سادگی و عدم وابستگی به تعلقات دنیوی را به انسان القا می کند.
در کنار تزئینات و لوازم این نوع دکوراسیونها که عموما از مواد طبیعی ساخته شده اند، اگر به لوازم منازل نیز توجه کنید متوجه میشوید که آنها نیز گاها از تنه درخت، چوب طبیعی، الیاف و ... تهیه شدهاند.